Tarján község és Staufenberg városa 1990. június 12. óta hivatalos partnerségi kapcsolatot kötött és azóta is intenzíven ápolja és bővíti a két település kapcsolatát. A hivatalos testvérvárosi kapcsolatot megerősítő ünnepségre 1991. április 24-én Staufenbergben került sor. A TV 1905 Mainzlar e. V. ifjúsági munkacsoportja és a Tarján Baráti Köre, mint staufenbergi egyesületek , A Tarjánért Baráti Kör, a Tarjáni Tűzoltó Egyesület, újabban a Tarjáni Ifjúsági Klub és a tarjáni Deutschklub is aktívan részt vesz a kapcsolat ápolásában.

Freundeskreis Tarian e.V. - Tarjáni Baráti Kör Egyesület

Zu Ehren der 20jährigen Jubiläums der Städtepartnerschaft zwischen Staufenberg und der ungarischen Stadt Tarjan wurde die Mainzlarer Kirmes zum Zentrum der Verschwisterung. Der Sonntag als Haupttag der Feierlichkeiten begann um 11 Uhr mit dem alljährlichen Kirmesgottesdienst und hatte am Abend seinen Höhepunkt.

Fiatalok kapcsolata

A két település a két ország ifjúsága közötti kapcsolatteremtést céljáúl tűzte ki. Ennek jegyében indult meg az iskolák közötti párbszéd, melynek eredményeként évről évre minden évben 40 diák utazhat Staufenbergbe. Az egyhetes kinttartózkodás során a tanulók délelőtt szervezett oktatásban vehetnek részt, a délutánokat pedig családi körben vagy a közös kirándulásokon töltik. A 4. 5. osztályosok utaznak, mivel a Staufenberghez tartozó iskolákban (Staufenberg, Lollar, Daubringen, Mainzlar…) alsó tagozatos oktatás folyik. A vendéglátás fő szervezői Horst Münch stufenbergi polgármester és titkárnője, Rosi Schmidt, valamint a Hinz házaspár. Néhány éve a staufenbergi diákok is eljönnek a tarjáni diákokhoz, ahol szintén családoknál kapnak szállást, s részt vesznek a tarjáni diákok programjaiban.

1997-ben újabb partnerrel bővült az iskolák közötti kapcsolat, a csehországi Märisch – Trübauval, amely ugyancsak Staufenberg testvérvárosa. Az évente megrendezett hármas találkozók a három városban felváltva vannak. az idén Tarján fogadja a fiatalokat.

A kapcsolatról írták:

30 éves jubileum