TOP-3.2.1-15

Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztések

TOP-3.2.1-15 – Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése

Kedvezményezett neve: Tarján Község Önkormányzata
Projekt címe: Energetikai korszerűsítés Tarjánban
Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-KO1-2016-00005
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.01.29.
A támogatás összege: 118.838.974 Ft
Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A tervezett fejlesztések a Tarján Község Önkormányzatának 100%-os tulajdonában és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola épületeiben valósulnak meg.

Az épületek két szintesek. Az ‘A’ épület 1952-ben, a ‘B’ épület 1985-ben épült, mindkettő nehéz szerkezetű. Az ‘A’ épület nyeregtetős, míg a ‘B’ lapos tetővel rendelkezik. Az épületekben oktatási funkciókat ellátó helyiségek találhatóak. Az iskola épületei 1985-ben épültek, a kor építészeti technológiája szerint. Az épület fenntartási költsége jelenleg magas, amit főként a hőszigetelés és a nyílászárók nem megfelelő minősége, az elavult gépészeti és világítástechnikai megoldások okoznak. Az épületekben a diákok és a pedagógusok, dolgozók komfortérzete egyaránt rossz. A felújítás célja, hogy az iskola épületeinek fenntartási költségei jelentősen csökkenjenek, továbbá az épületben tanulók és az ott dolgozók jobb oktatási körülmények között dolgozzanak.

A fenti problémák kiküszöbölésére az alábbi intézkedések megtétele szükséges: – homlokzatok utólagos hőszigetelése- nyílászáró szerkezetek cseréje- korszerű fűtési rendszer kiépítése, kondenzációs kazánnal – világítási rendszer korszerűsítése- energiatermelő rendszer kiépítése: napelemes rendszer. A TOP stratégia célja az alacsony CO2 kibocsátású gazdaságra történő áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez. A projektünkkel kapcsolódunk e törekvéshez, hiszen a megújuló energia alkalmazásával, valamint a hőszigetelések révén az energiahatékonyság növelésével hozzájárulunk a CO2 kibocsátás csökkentéséhez.