2022. évi Sváb zenei tábor beszámoló

 

 

Időpont: 2022. augusztus 1-5-ig (5 nap)

Helyszín: Baglyas Park, Tarján, Tarján külterület. http://tabortarjan.hu/

Sváb zenei tábor – Fúvószenei hagyományok Tarjánban

Az immár 11. éve megrendezésre kerülő sváb zenei tábor fontos szerepet tölt be a fúvós hangszeren tanuló fiatalok körében, akiknek jó lehetőséget biztosít Tarján német nemzetiségi fúvószenei múltjának felkutatása, megismerése és a mai fúvószenei irányzatokba való betekintés.

A 20 általános és középiskolás diák zeneelméleti, hangszerismereti foglalkozások mellett, gyakorolta a kottaolvasást, a hangszer tiszta megszólalását, a vezénylési jeleket, szóló játékokat és az egymásra figyelés fontosságát is. A tábori napok során a régi tarjáni kottákra támaszkodva gyakorolták a hagyományos tarjáni sváb zeneszámokat (polkák, walzerek, marschok, keringők) valamint a német nyelvterület hagyományos zeneszámait.

Karnagyuk és egyben a táborvezető trombitaművész Román Géza zenetanár, valamint fuvolaművész Román Krisztina zenetanárnő igen jól motiválták és fogják össze a zenekedvelő fiatalokat.

A délelőtti és délután zenei foglalkozásokat követően szabadidős játékokat, vetélkedőket szerveztek a gyereknek.

A tábor célja a zenei tudás gyarapításán túl a zenekari tagok összekovácsolása, ami ebben az évben is jól sikerült. A vezetők fontosnak tartják a német nyelv gyakorlását is, hiszen minden diák beszéli a nemzetisége nyelvét.

A tábor zárásaként lehetőség volt a Tarjáni Körpincék előtti téren egy nagyobb szabadtéri koncert előadására is, mivel a Megyei Nemzetiségi Gyermek Zenei Fesztivál egybeesett a tábor időpontjával.

Német Önkormányzatunk igen fontosnak tartja, hogy a fiatalok körében ismét népszerűvé vált a fúvószenei kultúra, ezért is támogatja annak megszervezését.

A tábor programja:

  1. nap: A zenekari tagok megérkezése a táborba. Zenekari tagok hangszereinek tisztítása, karbantartása. A helyes hangszerkezelés és tárolás.

Este: Zenekari próba

  1. nap: Hangszeres gyakorlás, valamint szólampróba.

Este: Sportfoglalkozás.

  1. nap: Látogatás a Magyar Zene Házában Budapesten

Este: Ügyességi játékok csapatokban.

  1. nap: Új és hagyományos sváb zeneszámok gyakorlása.

Este: Táborzáró Térzene Tarján, Körpincék.

  1. nap: A tábor munkájának értékelése, táborzárás.

A Sváb Zenei Tábor létrejöttét Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül 700.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Köszönjük Magyarország Kormányának támogatását! Pályázati azonosító: NTAB-KP-1-2022/1-000535