2023. évi Svábbál –  BESZÁMOLÓ

 

 

Beszámoló 2023. évi Svábbálról

 

  1. február 4-én a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében került megrendezésre a Tarjáni Svábbál, ami egyben a Komárom-Esztergom Vármegyei Svábbál is volt. Helyszín: Tarján Sportcsarnok, 2831 Tarján, Rákóczi út 13.

A 2023-as svábbál nem csak a sváb zenét kedvelő tarjániaknak, hanem a vármegye településein élő németajkú közönségnek is szólt. A rendezvényen 558-an vettek részt. A hagyományos sváb sramli zenét a Szomorer Jungs és a Tarianer Spitzbuam zenekarok szolgáltatták. A meleg vacsorát a tatai Pikant étterem szolgálta fel és ők üzemeltették a büfét is. A bál megnyitásakor, 19:00 órakor elhangzott a magyar és a magyarországi németek himnusza, majd köszöntőt mondtak magyar és német nyelven Waldmanné-Baudentisztl Éva, a Komárom-Esztergom Vármegyei Német Önkormányzat elnöke és Klinger Tamás Tarján polgármestere.

A rendezvényen fellépett a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör és a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportja. A hagyományokhoz híven tombolára került sor, aminek a főnyereménye a Rozmaring volt, ami a svábság hagyományos szimbólumai közé tartozik.

 

A sikeres rendezvényünk hozzájárult a sváb identitás megőrzéséhez, a sváb zenei hagyományok ápolásához, ezáltal a magyarországi németség önazonosságának megőrzéséhez, kultúrájának ápolásához.

Terveink között szerepel, hogy 2024. február 3-án is megrendezzük a Régiós Svábbált Tarjánban.

A 2023. évi Tarjáni Svábbál létrejöttét Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül 600.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Köszönjük Magyarország Kormányának támogatását!

Pályázati azonosító: NKUL-KP-1-2023/2-000507.