A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola energetikahatékonyságot növelő beruházása –  BESZÁMOLÓ

 

 

A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola energetikahatékonyságot növelő beruházása

A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola energetikahatékonyságot növelő beruházása

 Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat, mint a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola (címe: 2831 Tarján, Rákóczi út 13.) fenntartója 2023. júniusában pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül „A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola energetikahatékonyságot növelő beruházásának támogatására”. A projekt keretében két korszerű, Hitachi-gyártmányú inverteres, levegő-víz hőszivattyú került beépítésre az iskola A és B-épülete számára. A projekt célja volt, hogy a meglevő két gázkazán, ami az intézmény jelenlegi fűtését biztosítja, és melyekkel évente 5.200 – 8.600 m3 földgázt használunk el, kiváltásra kerüljön két modern hőszivattyúval. Az épület ugyan jó hőszigeteléssel rendelkezik és nyílászárói is korszerűek, ennek ellenére a megemelkedett földgázárak jelentős terhet rónak a fenntartó önkormányzatra és a fenntartott intézményre.

 

A megvalósult projekt jelen, 1. ütemében két korszerű, Hitachi-gyártmányú inverteres, levegő-víz hőszivattyú került beépítésre az iskola A és B-épülete számára, a B-épületben elkészült a szükséges beton talapzat a hőszivattyú számára, továbbá elkészültek a hőszivattyúk működtetéséhez szükséges villamos kivitelezési munkák is. A beruházást az előzetes tervek szerint 2023. október 31-ig befejeztük.

 

A beruházást Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül 14.500.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Köszönjük Magyarország Kormányának támogatását!

Pályázati azonosító: NEMZ-N-23-0145.