FÚVÓSZENE HAGYOMÁNYAI TARJÁNBAN – ZENEI TÁBOR – SZAKMAI BESZÁMOLÓ

2017. július 2. és július 6-a között került megrendezésre a 2017. évi „Fúvószene Hagyományai Tarjánban” elnevezésű nemzetiségi fúvószenei tábor. A zenei tábornak a Tarján külterületén található Tarjáni Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor adott otthont.

A tábor résztvevői 16 gyermek (általános iskolás és középiskolás tanulók), valamint 2 fő kísérő voltak. A gyermekek azzal a céllal jelentkeznek a német nemzetiségi zenei táborba, hogy zenei tudásukat gyarapítsák. Az összhangzás tekintetében ez a tábor nagyon jó lehetőség, mivel napi 6 órában zenét gyakorolnak. Nemzetiségi identitásukat is erősíti e zenei tábor. Az év 52 hetében próbálnak, de a tábor egy élményfaktor is a gyermekek számára. 90%-ban német és sváb zenekari műveket gyakorolnak.

A Tarjáni Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor nagyon szép fekvésű a tarjáni erdők szomszédságában, a Baglyas-hegy lábánál fekszik. A gyermekek a tábor kis-házaiban voltak elszállásolva, az étkezés és a közösségi programok a tábor központi épületében kerültek megtartásra. Napközben a próbákat tábor területén a központi épületben tartották.

A tábor napi programja a következő volt:

  1. nap (07.02.): Érkezés, tábornyitás. Román Géza karnagy, táborvezető köszöntője. Zenekari tagok hangszereinek tisztítása, karbantartása. A helyes hangszerkezelés és tárolás tanulása. Előadók: Román Géza karnagy és Román Krisztina. Este: zenekari számok gyakorlása. Vacsora.
  2. nap: (07.03.) Reggeli. Hangszeres gyakorlás szekciókban délelőtt. Délután: látogatás Schneider György és családjánál. Régi élmények, fotók gyűjtése a fúvószenekari hagyományokkal kapcsolatban. Este: Sportfoglalkozás a tábor területén. Vacsora.
  3. nap: (07.04.) Reggeli. Kitekintés a megyei német nemzetiségi fúvószenei hagyományokra. Fúvószenekarok Komárom-Esztergom megyében és környékünkön: Csolnok, Pusztavám, Mór. Indulók sajátossága. Este: ügyességi játékok csapatokban. Vacsora.
  4. nap. (07.05.) Reggeli. Új és régi zeneszámok gyakorlása a délelőtt folyamán. Délután: Játékos dallamok fúvóshangszerekre írva. Régi és új zeneszámok gyakorlása. Vacsora.
  5. nap: (07.06.). A tábor zárónapja. Reggeli. Tarján Sziget Vendéglő teraszán térzene a tanult zeneművekből. A tábor értékelése, táborzárás. A zenei tábor közös ebéddel zárul.

A zenei tábort Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül 350.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását!

Pályázati azonosító: NEMZ-TAB-EPER-17-0085.