Hercegkúti szakmai kirándulás –  BESZÁMOLÓ

 

 

Hercegkúti szakmai kirándulás -  BESZÁMOLÓ

Dalkörünk vezetője 40 éve nagy lelkesedéssel dolgozik azon, hogy a helyben fellelhető sváb és német népdalokat összegyűjtsük, megőrizzük, és majd átadjuk az utókor számára. Mint a legtöbb kórustagunk, sajnos ő is az idősebb korosztályt képviseli, ezért kiemelt fontosságú feladatnak érezzük az ő utánpótlását. A mai világban ez egy rendkívül nehéz feladat. Annak érdekében, hogy felkeltsük a fiatal nemzedék érdeklődését a sváb népdalok ápolására és megőrzésére, muszáj lépést tartanunk minden tekintetben a mai kor modern elvárásaival.

Énekóráink nyitottak, szívesen várjuk a sváb kultúra iránt érdeklődő ifjúságot. Ezen kívül helyi rendezvényeken is próbáljuk magunkhoz csalogatni a sváb hagyományok iránt érdeklődő fiatalokat vidám, jó hangulatú rögtönzött próbáinkkal.

A különböző települések kultúrájának, hagyományainak megismertetése szintén vonzó lehet számukra. Ezen célból kerestük fel Hercegkút települést. Megismerhettük a településen működő kórus hagyományait, értékeit és szokásait. Ezzel a látogatással felelevenítettük a sok évvel ezelőtt kialakult jó kapcsolatot kórusaink között. Nagyon sok hasznos információval lett gazdagabb mind a Tarjáni, mind pedig a Hercegkúti kórus is. Sok, számunkra ismeretlen sváb népdalt, népi szokást ismerhettünk meg a két napos látogatás alkalmával. Több tizenéves fiatalt is bevontunk ebbe a programba. Örömmel tapasztaljuk, hogy közülük néhányan állandó tagjai lettek a próbáinknak.

A program időpontja: 2022.06.11 – 2022.06.12.

Helyszín: Hercegkút

Létszám: 36 fő

Programterv: A település, illetve a sváb népszokások, hagyományok megismerése. A helyi tájház és a település nevezetességeinek megtekintése. Az est folyamán autentikus helyi sváb ételt szolgátak fel vendéglátóink, majd ezt követően mindkét csoport bemutatta a saját dalkincseit. Az este egy jó hangulatú, közös énekléssel zárult.

A szakmai kirándulást Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül 1.122.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Köszönjük Magyarország Kormányának támogatását! Pályázati azsonosító: NEAO-KP-1-2022/2-001242.