TARJÁNI KÁLVÁRIA DOMB 2022. ÉVI FELÚJÍTÁSA

 

 

Tarján déli határában található a kálvária domb kegyeleti hely, ami az 1850-es években épült. A második világháború idején teljesen elpusztult. Első, ideiglenes felújítására 1985-ben került sor. A második jelentős felújítás 2003-2004-ben történt, ekkor a kálvária teljesen újjáépült, hogy „Krisztus szenvedése által hirdesse a szeretetet és békét”. A 14 stáció Miskovics Béla tarjáni sírköves mester munkájának köszönhetően teljes felújításon esett át, az eredeti formát megőrizve az új stációk már betonból kerültek kiöntésre. A felújítás Tarján Község Önkormányzata és a Tarján Községért Baráti Kör szervezésének, munkájának, valamint a helyi családok adományainak köszönhetően valósulhatott meg. A képházakban a tarjáni kötődésű, budapesti keramikus, Szabó Kata által készített domborművek láthatók.

 

A Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat 2022-ben az „Útmenti keresztek 2022. évi költségvetési támogatása” pályázaton elnyert forrásból a tarjáni kálvária-domb felújítása mellett döntött. A 2004. óta eltelt 18 év alatt a kálvária keresztjei, a stációk, valamint a kálvária-domb tövében levő fa kerítés és kapu az időjárás viszontagságainak köszönhetően erősen megkoptak, festésük sérült, a korpusz aranyozása is erősen megkopott. Az elnyert pályázati forrásból a tarjáni kálvária Huj Ferenc és Töldezsán Zsolt vállalkozók bevonásával teljesen felújításon esett át. A kálvária kerítés- és kapu csiszolást és alapozást követően festésre került, a 14 stáció és a 3 kereszt tisztítása, javítása és festése is megtörtént. A kálvária domb tetején a keresztek közvetlen környékén egy 60nm-es felületen térköves pihenőhely került kialakításra és innen egy murvás járda vezet a kálvária domb túlsó oldalára, a Szőlőhegy útra. A Szent Jakab zarándokúton, ill. a Szőlőhegy felől érkező turisták és kirándulók a murvás járdán egy útjelző tábla segítségével könnyen eljutnak a kálvária domb tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Tarjánra.

 

A tarjáni kálvária-domb felújítását Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül 3.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Köszönjük Magyarország Kormányának támogatását! Pályázati azonosító: NKER-KP-1-2022/1-000125.