ZENEI TÁBOR – SZAKMAI BESZÁMOLÓ

SVÁB FÚVÓSZENEI HAGYOMÁNYOK TARJÁNBAN

ZENEI TÁBOR – SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

  1. július 29. és augusztus 2-a között került megrendezésre a 2019. évi „Sváb Fúvószenei Hagyományok Tarjánban” elnevezésű nemzetiségi fúvószenei tábor. A zenei tábornak a Tarján külterületén található Tarjáni Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor adott otthont.

 

A tábor résztvevői 16 gyermek (általános iskolás és középiskolás tanulók), valamint 2 fő kísérő voltak. A gyermekek azzal a céllal jelentkeznek a német nemzetiségi zenei táborba, hogy zenei tudásukat gyarapítsák. Az összhangzás tekintetében ez a tábor nagyon jó lehetőség, mivel napi 6 órában zenét gyakorolnak. Nemzetiségi identitásukat is erősíti e zenei tábor. Az év 52 hetében próbálnak, de a tábor egy élményfaktor is a gyermekek számára. 90%-ban német és sváb zenekari műveket gyakorolnak. A tábor egy napján a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör ismertette a helyi hagyományokat, meséltek a svábok történetéről és néhány népdalt be is gyakoroltak a gyermekekkel.

A Tarjáni Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor nagyon szép fekvésű a tarjáni erdők szomszédságában, a Baglyas-hegy lábánál fekszik. A gyermekek a tábor kis-házaiban voltak elszállásolva, az étkezés és a közösségi programok a tábor központi épületében kerültek megtartásra. Napközben a próbákat tábor területén a központi épületben tartották.

 

A tábor napi programja a következő volt:

 

  1. nap (07.29.): Érkezés, tábornyitás. Román Géza karnagy, táborvezető köszöntője. Zenekari tagok hangszereinek tisztítása, karbantartása. A helyes hangszerkezelés és tárolás tanulása. Előadók: Román Géza karnagy és Román Krisztina. Este: zenekari számok gyakorlása. Vacsora.

 

  1. nap: (07.30.) Reggeli. Hangszeres gyakorlás szekciókban délelőtt és délután. Este: Sportfoglalkozás a tábor területén. Vacsora.

 

  1. nap: (07.31.) Reggeli. Kitekintés a megyei német nemzetiségi fúvószenei hagyományokra. A tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör érkezése és bemutatója, régi dalok tanítása, valamint hagyományok ismertetése. Este: ügyességi játékok csapatokban. Vacsora.

 

  1. nap. (08.01.) Reggeli. Új és régi zeneszámok gyakorlása a délelőtt folyamán. Délután: gyakorlás az esti táborzáró koncertre. Este: Térzene és koncert a Tarjáni Fesztivál Parkban a tarjáni közönség előtt. Vacsora.

  1. nap: (08.02.). A tábor zárónapja. Reggeli. A délelőtt folyamán az 5 napos zenei tábor munkájának értékelése, táborzárás. A zenei tábor közös ebéddel zárul.

 

A zenei tábort Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül 500.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Köszönjük a Magyar Kormány támogatását!

Pályázati azonosító: NEMZ-TAB-19-0042.